Indexarea Google, numita si “mobile-first”, va fi incapand cu acest an, modalitatea implicită prin care Google va incepe indexarea tuturor site-urile web, avand ca urmari modificări importante de rankare.
Dupa mai bine de 4 ani de teste, Google a anuntat ca va începe din septembrie 2020 să indexeze toate site-urile web pornind de la versiunea mobilă a acestora. Pana in prezent, indexarea implicita pornea de la varianta Desktop, si nu cea mobila.
In ziua de astazi, majoritatea site-urilor au o varianta resonsive, adica site-ul este pregatit pentru mobil si tableta, schimbandu-si formatul paginii (layout) in functie de dispozitivul de pe care se acceseaza.

Aceasta schimbare reprezinta urmarea trendului din prezent, unde procentul cel mai mare de navighare vin din dispozitivele mobile.

Potrivit profit.ro, Google a început să schimbe prioritatea indexării către versiunile mobile încă de anul trecut, pentru a realiza o trecere treptată la un index bazat pe variantele mobile ale site-urilor. 70% dintre site-uri, sunt deja indexate plecându-se de la varianta pentru dispozitive mobile.

Anunțul reprezintă încheierea unui proces, care va avea loc în luna septembrie a acestuia. Din acel moment, toate site-urile vor fi indexate pe principiul mobile-first și vor ranka în paginile de rezultate ca atare.

Site-urile care nu s-au îngrijit până acum să se optimizeze pentru dispozitivele mobile, vor vedea o scădere a traficului din Google, urmând să piardă locuri în paginile de rezultate în favoarea site-urilor optimizate.